נגישים | ייעוץ נגישות מתו"ס
מבנים תשתיות וסביבה
ייעוץ נגישות מבנים, תשתיות וסביבה
חוות דעת מומחה, ליווי פרויקטים וסקר נגישות
ייעוץ נגישות השירות
המדריך המלא לביצוע התאמות נגישות לעסק
28/09/2023 | יועץ נגישות אדריכל יובל לוי
הנגשת העסק?! לא מה שחשבתם.
תהליך קצר ופשוט לקבלת אישור עסק נגיש!
לאחרונה המודעות בדבר הנגשת בתי עסק בישראל עולה מדרגה, ומביאה את חובת הנגשת העסק לבעלי מוגבלויות לפתחם של רוב העסקים בישראל. החוק לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ותקנות הנגישות, מפרטים בדקדוק רב על האופן בו מוסדות ציבוריים, בתי עסק קטנים כגדולים ועוד, צריכים לבצע את ההתאמות בנושא נגישות במרחב הפיזי ובכלל. אלו באים להבטיח שאנשים עם מוגבלויות יוכלו לנוע ולהתמצא במרחב באופן נוח ושוויוני.
במאמר הבא נשתדל לענות על השאלות החשובות ביותר בדבר הנגשה של בית עסק קיים ולעשות לכם קצת סדר בדברים.
נתייחס לבתי עסק בישראל שאליהם קיימת חובה חוקית לבצע התאמות נגישות בהתאם לתקנות העדכניות. בין היתר- מוסדות ציבוריים כמו משרדי ממשלה, בתי חולים, מוסדות חינוך שונים ואוניברסיטאות. עסקים בגדלים שונים, ובמיוחד אלו בקטגוריה של עסקים גדולים – רשתות סופרמרקטים, בנקים, חברות ביטוח וכדומה, נכללים גם ברשימה זו. חברות שמספקות שירותי תחבורה, כמו רכבת ואוטובוסים, ומתחמים כמו תחנות רכבת ותחנות אוטובוס, חייבות להתאים את שירותיהן לאנשים עם מוגבלויות. כמו כן, מתקנים ומרחבים ציבוריים, כולל גנים, רחובות, שדות תעופה וכדומה, נדרשים להיות נגישים.
החובה להתאמה לנגישות לא מופנית רק למוסדות הממשלתיים אלא גם לגופים בלתי ממשלתיים כמו חברות פרטיות, מרכזי קניות, בתי מלון, מסעדות ועוד. בין היתר גם בתי עסק קטנים כגון- מכולת שכונתית, מספרה, מסעדה, פיצוצייה, חנות ממתקים, מכון רפואי ועוד, כל עוד בית העסק נותן שירותים לציבור הרחב.
שימו לב, תקנות אלו עשויות להשתנות או להתעדכן במהלך השנים, לכן חשוב לבדוק את המידע המעודכן והרלוונטי בתחום הנגישות מעת לעת.
אלו עסקים נדרשים בהתאמות נגישות לבית העסק שלהם?
בישראל, החוק מחייב את כל בתי העסק המציעים שירותים לציבור הרחב לבצע התאמות נגישות. מדובר בדרישה חשובה המבוססת על הכרה בכך שכל אדם זכאי להגיע וליהנות משירותים ומוצרים בצורה שווה והוגנת, בלי להתחשב בין אם הוא מוגבל בדרך כלשהי או שלאו.
מגוון עסקים ומוסדות מחויבים לבצע התאמות נגישות, החל ממוסדות ציבוריים כמו משרדים ממשלתיים, בתי חולים, בתי ספר ואוניברסיטאות, וכלה בעסקים גדולים ורשתות כמו סופרמרקטים, בנקים וחברות ביטוח. גם חברות תחבורה, כמו רכבת ואוטובוסים, מחויבות לבצע התאמות אלו, כדי להבטיח שכל אדם יוכל להשתמש בשירותיהם בצורה נגישה ונוחה.
חשוב להדגיש כי אין הבדל בין סוגי העסקים בהיבט החובה לבצע התאמות נגישות - כל עסק המציע שירותים לציבור נדרש לעשות זאת. גם אתרי אינטרנט ואפליקציות של חברות ומוסדות שמציעים שירותים כלשהם לציבור נדרשים להיות נגישים ונגישים לכל.
ישנם בתי עסק שלא נדרשים ברישיון עסק המסופק על ידי העירייה. על פניו יכול בעל עסק כזה לחשוב שבשל כך הוא כביכול גם לא צריך להנגיש את העסק שלו, אך לא כך הדבר. גם עסקים שאינם נדרשים ברישיון עסק ונותנים שירות לציבור מחויבים בביצוע התאמות נגישות.
המטרה היא ליצור חברה שיתופית המאפשרת שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, שבה כל אחד יכול להשתתף ולהיות חלק מהפעילויות השוטפות, כאלו הכוללות אופי שירותי ציבורי, חברתי ובכלל, ללא קשר למוגבלויותיו, תוך שמירה על כבודו וזכויותיו של כל אדם.
איך אדע כי העסק שלי נגיש על פי התקנות?
תקנות נגישות לעסק בבניין קיים כוללות התייחסות מפורטת בדבר כלל הפרמטרים הנכללים בבדיקת נגישות אותה מבצע יועץ נגישות מבנים. אם תוודאו שהפרמטרים הבאים קיימים בעסק שלכם, תוכלו לשפר משמעותית את רמת הנגישות של העסק שלכם:
הכלה ורציפות: תוודאו שבעל מוגבלות יכול לנוע בדרך נגישה שבה משתמש כלל הציבור, החל מהשטחים הציבוריים הצמודים לבניין קיים אל שטחי החוץ של הבניין ולשטחים הפנימיים שלו, אל האזורים בהם ניתן שירות.
מקומות חנייה: תוודאו שאכן קיימים מספר מקומות חנייה נגישים בהתאם לתקנות הנגישות בהקשר לסוג וגודל העסק שלכם. יש לוודא שהגובה המינימלי של מקומות החנייה לרכב נגיש רגיל וגבוהה אינו נמוך מ-200 ס״מ ו-220 ס״מ בהתאמה.
מקומות להורדה והעלאה של נוסעים: באזורים להעלאה והורדה של נוסעים יש לוודא כי קיימת אפשרות עלייה וירידה מהמדרכה בשיפוע שלא עולה על 10% ככל שישנה דרך נגישה שמובילה למקום.
הכניסה לבניין: יש לוודא כי קיימת כניסה נגישה על פי התקנות. כניסה זו צריכה לכלול דרך נגישה, דלת בעלת אפשרות פתיחה עצמאית מבחוץ. יש לוודא שהדלת הינה דלת הסובבת על ציר או דלת הזזה אוטומטית.
דרך נגישה: פני הדרך יהיו יציבים, קשיחים, קבועים ואחידים. הם אינם עשויים מחומרים כגון חלוקי נחל, חצץ,חול או דשא ופניהם אינם בעלי עיבוד גס. רוחב הדרך יהיה 130 ס״מ לכל הפחות. אם רוחב הדרך נמוך מ-130 ס״מ, יש לעניין בהנחיות הכתובות בתקנות לצורך כך.
שיפוע בדרך נגישה: יש לוודא כי השיפוע אינו עולה על 5%. אם השיפוע הוא 5%-10%, הדרך תתוכנן ככבש, על פי התקנות. אם השיפוע הוא 10%-12.5%, הדרך תתוכנן ככבש ולא תעלה על 2.5 מ׳. במידה והשיפוע גבוה מכך ועולה על 50 סמ ברצף, הדרך אינה נגישה ועל כן יש לתכנן דרך נגישה חלופית.
התגברות על הפרשי גובה: במידה וקיימת מדרגה בגובה של מעל 1 סמ- הדרך אינה נגישה. אם הפרש הגובה הוא 1-3 ס״מ יש להוסיף רכיב קבוע בשיפוע שאינו עולה על 50% עומקו אינו עולה על 10 ס״מ. במידה והפרש הגובה הוא 3-6 ס״מ, יש להוסיף רכיב קבוע או מתקפל אשר עומקו אינו עולה על 20 ס״מ. במידה והפרש הגובה 6-20 ס״מ, הדרך תתוכנן ככבש על פי התקנות או לחילופין יותקן רכיב ששיפועו אינו עולה על 12%. במידה והפרש הגובה עולה על 20 ס״מ, יותקן אחד מאלו- מעלית, מעלון אנכי/משופע, כבש.
מעלית: יש לוודא כי תא המעליתלא קטן מ 100X120 ס״מ, המעבר בדלת המעלית ברוחב 80 ס״מ לכל הפחות, קיימת מערכת כריזה המודיעה על מספר הקומה, קיים אות חזותי לציון מספר הקומה, לחצני המעלית (מיקומם, גודלם וכו׳) בהתאם לתקנות.
מדרגות: יש לוודא כי קיים בית אחיזה יציב וקשיח הנמצא בניגוד חזותי לרקע, יש לוודא כי החלל הנוצר מתחת למהלך המדרגות הראשון חסום וכו׳.
דלתות: יש לוודא כי רוחב הדלתות הפנוי למעבר הוא 75 ס״מ לכל הפחות, ידית הדלת נוחה לתפעול ואינה מכילה חלקים חדים. אין להשתמש בידיות כפתור. בנוגע לדלתות בבית שימוש נגיש, יש לוודא כי קיימים משטחי תפקוד בגודל 150X150 או 130 X 170 לכל הפחות ובנוסף קיימים אמצעי עזר לפתיחת הדלת כגון ידית קבועה המותקנת בגובה המתאים על פי התקנות ומאפשר לבעל מוגבלות לפתוח ולסגור את הדלת מבחוץ בצורה נוחה.
סעיפים אלו מהווים את עיקרי הדברים בכל הנוגע להנגשת בניין קיים. אולם חשוב לציין כי קיימים סעיפים נוספים הנכללים במסמך ׳תקנות בניין קיים׳ לרבות- בית שימוש נגיש, מקלחת, תאורה והכוונה, מפסקים וכפתורי הפעלה, מקום להתקהלות, יחידות אכסון, בריכות שחייה, מקום לספורט ומשחקים, בית סוהר ובית מעצר, מקוואות ועוד.
עבור מי נדרשות התאמות הנגישות?
כחמישית מאוכלוסיית מדינת ישראל כוללת אנשים עם מוגבלויות שונות לרבות מוגבלות פיזית, לקות ראייה או שמיעה, לקות נפשית ועוד. ישנם בעלי מוגבלות שנולדו יחד עם המוגבלות או לחילופין כאלו שפגשו בה במהלך חייהם כתוצאה ממחלה, זיקנה, תאונה ועוד.
אדם עם מוגבלות – אדם עם לקות פיסית, נפשית או שכלית לרבות קוגניטיבית, קבועה או זמנית, אשר בשלה מוגבל תפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר מתחומי החיים העיקריים.
בישראל חיים כיום כ- 1.5 מליון אנשים עם מוגבלות. קרי, כמעט בכל משפחה שישית ישנו אדם עם מוגבלות. על כן, עבור מאות אלפי אנשים, עניין התאמות הנגישות במרחב הציבורי ובכלל הינו עניין מהותי שעשוי לשנות חייהם של אנשים עם מוגבלות ולאפשר להם לקיים חיים שוויוניים, נגישים ונוחים.
כיצד אוכל לקבל חוות דעת לצורך ביצוע התאמות נגישות?
תהליך הנגשת העסק הוא פשוט וקל ואורך בדר״כ כשבוע-שבועיים.
בשלב הראשון עליכם לשלוח אלינו תמונות של בית העסק, סרטוני וידאו של העסק מהמדרכה/חנייה דרך הכניסה לעסק, המעברים בתוך העסק וכלל האזורים הפתוחים לכלל הציבור, רשיון העסק וחומרים נוספים. אם יש בידיכם תכנית של בית העסק, הדבר עשוי לסייע לנו בהבנת המרחב.
לאחר שתשלחו לנו את כלל החומרים הנדרשים אנו נכין עבורכם ׳סקר נגישות׳ ונבחן את כלל הפרמטרים המפורטים בתקנות הנגישות.
בשלב האחרון נפיק עבורכם דוח המפרט את התאמות הנגישות אותן אתם צריכים לבצע לפני שתקבלו את ׳הצהרת הנגישות׳ שהוא למעשה אישור שהעסק שלכם נגיש עבור בעלי מוגבלויות.
לאחר ביצוע כלל התאמות הנגישות, נפיק עבורכם מסמך הנקרא ׳הצהרת נגישות׳ ומהווה את האישור הרשמי לכך שהעסק שלכם נגיש על פי החוק.
האם אוכל לקבל פטור מהנגשת העסק?
במסגרת החוקים והתקנות בתחום הנגישות, קיים מכלול של הוראות הקובעות אילו פטורים יהיו מוענקים ובאילו תנאים. בכלל התקנות שמתייחסות למקום קיים, נלקחות בחשבון הקלות מגוונות, דוגמת פטור מהתקנת בית שימוש נגיש במקומות מסוימים.
בחוק כמו כן מפורטים התנאים בהם ניתן יהיה לקבל פטורים נוספים: לדוגמא- כאשר ישנם מכשולים הנדסיים שאינם מאפשרים התקנת מעלון אנכי או כאשר ייגרם נזק משמעותי למהותו של המקום - למשל, במקרים שבהם מדובר במבנה המוגן במסגרת תכנית לשימור, או כאשר הפטור מוצדק מבחינה כלכלית וכו׳.
עונשים הקבועים בחוק לעסק שאינו נגיש
שני מסלולי אכיפה מאפשרים למדינה לאכוף את חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות:
אכיפה מטעם המדינה (פלילי):
אכיפה באמצעות נציבות שוויון זכויות אנשים עם מוגבלויות. נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות יכול ע״פ החוק להורות על ביצוע התאמות נגישות בלוח זמנים שיקבע על ידו לעניין זה. לאחר שיאפשר הנציב למקבל הצו להשמיע טענותיו, יוכל להוציא לו צו נגישות ובאמצעותו לדרוש את התאמות הנגישות. בנוסף לכך, ע״פ החוק, רשאית הנציבות לזמן לחקירה אדם הנדרש בביצוע התאמות נגישות בגין אי עמידה בחוק/תקנות הנגישות.
אכיפה באמצעות תביעה אזרחית:
בית משפט רשאי לפסוק כנגד אדם הנדרש בביצוע התאמות נגישות ואינו מילא מחויבותו, ע״פ החוק, פיצויים בסכום של 50,000 שקלים, ללא הוכחת נזק.
העונשים הקבועים בחוק:
1.הפרת חוק הנגישות: מפר הוראה מהוראות החוק עשוי להיות חשוף להרשעה פלילית וכפל קנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין (עומד על כ- 75,000 ₪) וכן במידה ובית המשפט הרשיעו, רשאי נוסף על העונש הקבוע, להורות על הפסקת עיסוק בעסק לתקופה שיחליט.
2.הפרת צו נגישות שהתקבלה מהנציב: בנוסף לקנס הקבוע ניתן יהיה להחיל קנס נוסף, בשיעור של 5% לכל יום שבו לא בוצע צו הנגישות (חלה ההפרה) מעבר לתקופת הזמן שנקבעה בצו הנגישות. אם אי ביצוע הצו הוא על ידי תאגיד, ניתן להכפיל את הקנס הקבוע לאותה העבירה.
3.אחריות אישית: החוק קובע אחריות אישית של נושא משרה בתאגיד לעשות כל שהוא יכול לצורך קיום הוראת צו נגישות.
מפר הוראה זו צפוי לכנס כספי הקבוע בחוק העונשין.
4.אחריות נושא משרה בתאגיד: גם כאן החוק קובע כי ישנה אחריות על מנהל פעיל / שותף או עובד בכיר לנושא זה למעט אם הוכח שההפרה נעשתה ללא ידיעתו או שנקט אמצעי סבירים בנסיבות העניין למניעת ההפרה.
האם נדרש אישור נגישות מיועץ נגישות מבנים?
כן. בכל מקרה בו ישנה דרישה לביצוע התאמות נגישות בעסק שלכם אתם נדרשים להליך ביצוע התאמות נגישות. הליך זה מתבצע על ידי ׳מורשה לנגישות מתו״ס׳ (מתו״ס- מבנים תשתיות וסביבה), אשר סיים הכשרתו כדין ועבר את כלל הבחינות הממשלתיות ונרשם כדין ברשם האדריכלים והמהנדסים.
האם אישור הנגישות לעסק קודם תקף גם לעסק שלי?
כאמור על בעל העסק אחריות אישית לביצוע התאמות נגישות. לכן, בכל שלב בו העסק נמצא יש לבצע בדיקה כי בוצעו התאמות נגישות בהתאם לחוק ולתקנות. לא תמיד אישור הנגישות הקודם, אם קיים, אכן נעשה בהתאם לחוק ולתקנות ופוטר את בעל העסק החדש מביצוע התאמות נוספות. בנוסף לכך, התאמות הנגישות מתעדכנות מעת לעת לכן יש לוודא כי העסק שלכם אכן עבר בדיקה מקצועית של מורשה לנגישות מבנים והשלים את כלל התאמות הנגישות הנדרשות.